25 Mayıs 2011 Çarşamba

Aydın'a Müjde - Vali Coş dan geldi ...

Aydın’da yıllardan beri konuşulan fakat bir türlü adım atılamayan konutların jeotermal ile ısıtılması konusunda beklenen gelişmeler yaşanmaya başladı.

Aydın Valiliği’nin girişimleriyle Kalfaköy Jeotermal Alanı Aydın İl Özel İdaresi’ne tahsis edilirken, jeotermalin kullanımı için Aydın Valiliği’nin Alman bir firmayla görüşmelerde bulunduğu öğrenildi. Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş gelişmelerin sevindirici bir durum olduğunu ifade ederken, firmanın Aydın’a 500 Milyon Euro’luk bir yatırım yapmayı planladığını açıkladı.
Türkiye’de en fazla jeotermal sahasına ve jeotermal enerjiye sahip Aydın’ın jeotermal ile ısıtılması, jeotermalin seracılıkta, turizm de ve elektrik üretiminde kullanımı için önemli adımlar atıldı. Daha önce Özel İdare’ye ve Belediye’ye jeotermal sahası tahsis edilmediği için Aydınlıların yararlanamadığı kaynaklardan, bundan sonra Aydınlılar istifade edebilecek. Aydın Valiliği’nin önderliğinde Aydın Milletvekilleri ve bazı bakanlıkların desteğiyle 2 bin 300 dekarlık Kalfaköy Jeotermal sahası Aydın İl Özel İdaresine devredildi. Alanı Aydın’dan kullanacak bir firma çıkmayınca özel idare 60 Milyon TL bedelle ihaleye çıktı fakat ihaleye katılan olmayınca Valilik alanı özel firmalarla ortaklaşa Aydın’ın ısıtılması ve soğutulması, seracılık ve elektrik üretimi alanlarında yararlanmak için çalışma başlattı.
ALMAN FİRMA 500 MİLYON EORU’LUK YATIRIM İÇİN MÜRACAAT ETTİ
Jeotermal kaynakların kullanılması konusunda ve jeotermal kaynaklardan bir bölümünün İl Özel İdaresine mal edilmesi, İl Özel İdaresi marifeti ile de Aydın’lıların yararına kullanılması konusunda da Valiliğin yürüttüğü çeşitli çalışmalar olduğunu hatırlatan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, bu çalışmalara Milletvekillerinin ve ilgili bakanların da destek verdiğini kaydetti. Bu çalışmaların neticesini aldıklarını dile getiren Vali Coş, “Kalfaköy sahası olarak bilinen 2 bin 300 hektarlık yani 23 bin dekarlık bir alanın Jeotermal kullanım haklarını İl Özel İdaresi’ne kazandırdık. Bu alanı geçenlerde ihaleye çıkarmıştık. MTA’nın yaptığı ihaleler gibi biz buranın alan firma tarafından değerlendirilmesini arz ettik. Ancak bizim ihale bedelimizin başlangıç bedeli 60 milyon TL olduğundan katılım olmadı ve bizde ihaleyi iptal ettik. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Almanyalı bir firma bizim daha önce ihaleye çıkarttığımız Jeotermal alanın ortak kullanım için değerlendirilmesi konusunda bir proje sunuyor. Bu projenin kapsamında enerji üretimi, konutların hem ısıtılması hem soğutulması, ayrıca seracılık ve turizm konuları var. Bütün bu konularda yaklaşık 500 milyon Euro’luk bir yatırım ile çeşitli çalışmalar yapmak ve Aydın’ın doğal zenginliği olan bu Jeotermal enerjinin Aydınlının günlük hayatında daha çok yararlanabilir bir hale dönüştürebilmek için başvurular var. Biz bu ortak çalışma başvurularını değerlendireceğiz. İl Genel Meclisimizde de görüşeceğiz. İl Özel İdarenin ilgili birimlerinde bu başvuruyu ve öneriyi değerlendirdikten sonra kendilerine gerekli cevapları ulaştıracağız” dedi.
BU ZENGİNLİĞİ EN KISA SÜREDE AYDINLILARIN HİZMETİNE SUNMAK İSTİYORUZ
Jeotermal yatırımlarının pahalı bir yatırım olduğuna dikkat çeken Vali Hüseyin Avni Coş, “Eskiden Aydın’ı ısıtmak, seracılık konusunda ‘Jeotermalden yararlanamıyoruz’ deniliyordu. Bu konuda elimize büyük bir fırsat geçtiğini tahmin ediyorum. Fırsat olarak tanımlıyorum çünkü Aydın’daki mekanların ısıtılması, soğutulması, seracıların yararlanabileceği şekilde alt yapının geliştirilmesi büyük bir yatırım gerektiriyor. Biz bu yatırımı kendi başımıza gerçekleştirmemiz mümkün değildi. Herkesin konuştuğu ama kimsenin çözüm için elini taşın altına koymadığı olumlu ve çok önemli bir gelişme sağlanmıştır. Bu gelişmeyi beklentilerimizin gerçekleşmesi doğrultusunda kullanacağız. İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi ve gerekirse belediyelerimiz ile müştereken bu alanda özel sektöründe sermaye ve teknoloji birikiminde yararlanarak en kısa zamanda bu doğol zenginliğimizi Aydınlı hemşerilerimize kazandırmayı ve hizmetine sunmaya kararlıyız. Elimizden gelen ne varsa yapacağız” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder